Forum stworzone w celu zbierania najlepszej muzyki w sieci aby u³atwiæ wam dostêp do najpopularniejszej muzyki w internecie :)
W naczyniach wydobytych z ponad 200-letniego wraku le¿±cego na dnie morza Ba³tyckiego by³o piwo i mas³o. Tak orzekli eksperci z laboratorium chemicznego, którzy na zlecenie gdañskiego Centralnego Muzeum Morskiego (CMM) przebadali zawarto¶æ butelki oraz kamionkowego s³oja. Naczynia wydobyto z dna Morza Ba³tyckiego latem br., w trakcie dwóch wypraw badawczych zorganizowanych wspólnie przez CMM i Marynarkê Wojenn±. Muzeum postanowi³o sprawdziæ, czym jest mêtna jasnobr±zowa ciecz w butelce oraz t³uszczowata substancja ze s³oja. Dr Stanis³aw Kmieciak z gdyñskiego Laboratorium J.S. Hamilton, który przeprowadzi³ badania, pocz±tkowo s±dzi³ on, ¿e w butelce znajdowa³o siê wino. Ekspertyza wykaza³a jednak, ¿e p³yn zawiera 3,29 proc. alkoholu, a jego "moc" najprawdopodobniej niewiele siê zmieni³a w czasie le¿akowania naczynia na dnie morza. - Badania pozwoli³y ustaliæ, ¿e butelka by³a szczelnie zamkniêta - w jej wnêtrzu nie znale¼li¶my bowiem ¿adnych ¶ladów morskiej wody - wyja¶ni³ Kmieciak. Doda³, ¿e do produkcji piwa u¿yto wysoko zmineralizowanej, nieuzdatnionej wody.- Zawiera³a ona m.in. du¿e ilo¶ci sodu, potasu, fosforu, magnezu, ¿elaza czy cynku - wyja¶ni³
Offline